PDA

Zobacz pełną wersję : Sałatka z tuńczyka. Jakie znacie najlepsze przepisy



takaja9
17-09-2009, 12:45
Uwielbiam tuńczyka i szukam przepisów na sałatki, bo ja znam tylko przepis na jedną: makaronową z tuńczykiem. Będę wdzięczna za wszystkie sałatkowe przepisy!:)

Cleo_80
20-09-2009, 17:19
Ja robię sałatkę z ryżem. Składniki na duuuużżży garnek:
- 2 puszki tuńczyka
- 2 puszki fasoli konserwowej (ciemnej)
- 2 puszki groszku
- 2 puszki kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 2 woreczki ryżu ugotowanego
- majonez
- przyprawy
Mieszamy wszystko i gotowe.

A możesz podać przepis na tą z makaronem ?? Będę wdzięczna.

takaja9
28-09-2009, 14:45
Sałatka z makaronem i tuńczykiem

składniki na +/- 4 osoby

- 20 dag makaronu (najlepiej muszelki)
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- puszka tuńczyka w oliwie
- 2/3 łyżki siekanej natki
- 10 oliwek (możesz dać więcej jak lubisz)
- 2 łyżki kaparów (nie koniecznie)
- parmezan

do sosu:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka musztardy
- skórka z cytryny

Makaron ugotuj "al dente", odcedź. Pomidory sparz, obierz ze skóry, posiekaj. Cebulę obierz i pokrój na cienkie paski. Tuńczyka odcedź i rozdrobnij widelcem. Do salaterki włóż makaron, pomidory, cebulę, tuńczyka, natkę, oliwki i kapary. Wymieszaj składniki na sos, polej nim sałatkę, przemieszaj delikatnie. Przed podaniem posyp parmezanem.

Najlepiej smakuje jak wszystkie składniki najdą sobą:) więc następnego dnia:)

Cleo_80
28-09-2009, 16:25
Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję :)

tekla_j
12-10-2009, 21:47
e tam, jak ktoś ma czas gotować i robić sałatki, to jasne, to fajne wyjśćie, ale ja jestem zabieganą mamą i najlepsza sałatka jaką jadłam (z tuńczyka) to kupiona gotowa ze sklepu! :)

Cleo_80
13-10-2009, 11:41
e tam, jak ktoś ma czas gotować i robić sałatki, to jasne, to fajne wyjśćie, ale ja jestem zabieganą mamą i najlepsza sałatka jaką jadłam (z tuńczyka) to kupiona gotowa ze sklepu! :)

Przecież gotować trzeba , właśnie mając dzieci. Kupujesz gotowe dania ?? A taka sałatka to 20minut roboty, nie wierzę , że jesteś aż tak zabiegana , żeby nawet tyle czasu nie znaleźć. Zawsze można zachęcić dzieci , żeby Ci pomogły (no chyba , że są za małe). Ja mam dwójkę dzieci i jakoś na gotowanie zawsze znajduję czas.

malenstwo23
13-10-2009, 12:51
A ja robię trochę nietypową sałatkę z tuńczykiem.Składniki na oko ;)
Kapusta pekińska(około 3dużych liści),pomidor,kukurydza z puszki,fasola czerwona,świeży ogórek,cebula,tuńczyk w sosie własnym.Zaprawiam łyżką majonezu,2-3 łyżki jogurtu naturalnego,sól,pieprz i trochę granulowanego czosnku.
Moja koleżanka jak jej powiedziałam z czego robię była sceptycznie nastawiona.Ale jak spróbowała to poprosiła o dokładkę :) Jest pyszna wszyscy u mnie w domu ją uwielbiają.

Mrs_Jones
22-10-2009, 01:46
ja robię zwykłą sałatkę grecka i dodaje puszke tuńczyka mmmnnniiamm wychodzi pychotka

dancio2006
22-10-2009, 09:02
Ja też robię z sałatą,puszka tuńczyka,puszka kukurydzy i majonez

tekla_j
08-11-2009, 17:11
moja ulubiona salatka z tunczyka jest kupna :P
taka :
http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Konserwy-rybne/Salatka-nicejska-z-tunczyka-50700-medium.jpg

czy nie wyglada pieknie?:Pp a jescze lepiej smakuje. na robienie czasu nie mam ;d

baskakaska1970
09-11-2009, 20:52
tez korzystam z tunczyka tej firmy, ale raczej wole skomponowac ja z wlasnymi skadnikami:)

April211
16-11-2009, 15:35
Opakowanie ryżu
Tuńczyk w puszcze
Groszek
Majonez

Ryż gotujemy mieszamy z groszkiem tuńczykiem i majonezem według uznania można dodac jeszcze troche śmietany oraz przyprawy papryka słotka ,pieprz,sól.

Pychotka

ulmich
16-11-2009, 16:18
Pyszna sałatka z tuńczyka warstwowa ! Palce lizać !:)
3 łyżki majonezu Winiary
3 Łyżki jogurtu naturalnego
1łyżeczka muszczardy
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku pudliszki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
200 gram startego żółtego sera
1 puszka kukurydzy konserwowej
cebulka ze szczypiorkiem drobno posiekana
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól pieprz

Majonez połączyć z jogurtem i muszczardą ,doprawić solą i pieprzem.
Białka jajek oddzielic od żółtek . Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach a żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach .
W przeźroczystej misce układać kolejno;
Białka jajek,groszek ,tuńczyk,szczypiorek,kukurydza ,ser żółty ,sos majonezowy ,żółtka , natka pietruszki .
Smacznego!!!!

Moon
16-11-2009, 16:46
Moje sałatki są dość nietypowe,ale bardzo je lubię i polecam gorąco

SAŁATKA Z TYŃCZYKIEM,KUKURYDZĄ,POMIDORAMI ORAZ BIAŁYM SEREM

SKŁADNIKI

1/2Kg małych buraków
15 dag białego sera
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jabłka
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
cebula
sok z 1 cytryny
cukier
sól i pieprz

Buraki umyj,zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości.Obierz ze skóry i pokrój w plastry.
Jablka i cebulę obierz.Jabłka pokrój w kostkę a cebulę w piórka.Buraki wymieszać z odsączonym tuńczykiem,jabłkiem i cebulą.Posypać pokruszonym serem i odstawić na godzinę do lodówki

SAŁATKA Z TUŃCZYKA Z PAPRYKĄ,BAZYLIĄ I ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI

60 dag ziemniaków
10 małych cebulek
czerwona,żółta i zielona papryka
2-3 ząbki czosnku
tuńczyk w sosie własnym
2 łyżki oleju
szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki soku z cytryny
pęczek bazylii
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować w łupinach,a gdy przestygną obrać i porkoić w grubą kostkę.
Czosnek obrać,drobno posiekać.Cebulki pokroić w piórka.
Na oleju zrumienić cebulę i czosnek.Dodać ziemniaki i wszystko przesmażyć.
Wlać wino,dusić na małym ogniu przez 15 minut po przykryciem.

Paprykę obrać,usunąć pestki a miąższ pokroić w dużą kostkę i wymieszać z ziemniakami i tuńczykiem.Na koniec polać sokiem z cytryny i posypać do smaku pieprzem

tekla_j
16-11-2009, 23:32
Przecież gotować trzeba , właśnie mając dzieci. Kupujesz gotowe dania ?? A taka sałatka to 20minut roboty, nie wierzę , że jesteś aż tak zabiegana , żeby nawet tyle czasu nie znaleźć. Zawsze można zachęcić dzieci , żeby Ci pomogły (no chyba , że są za małe). Ja mam dwójkę dzieci i jakoś na gotowanie zawsze znajduję czas.

oj niestety nie jest tak latwo, jak sobie wyobrazasz. meza nie ma 20dni w miesiacu, dzieci maluchy, ja pracuje intensywnie. nie jest lekko.dlatego np takie slataki gotowe jak neptuna ratuja mi czasem posilek. pozdrawiam ;)

antalis
17-11-2009, 07:22
Jako ze jestem fanka tunczyka wcinam go przynajmniej raz w tygodniu.Moja ulubiona salatka to :

* 2 torebki ryzu
* puszka tunczyka w oleju
* 2 lyzki kapar
* 2 ogorki konserwowe
* kawalek czerwonej papryki
* kilka kawalkow ananasa
* kukurydza z puszki
* majonez ok 2 lyzki
* sol i pieprz do smaku

Co do pokrojenia to kroimy - puszkowe skladniki odsaczamy z zalewy. Wszystko mieszamy, doprawiamy i odstawiamy do lodowki.


Polecam rowniez uzywanie tynczyka do innych potraw niz salatka. Np. koperty z nadzienie tunczykowym mojego pomyslu i wykonania :)

opakowanie ciasta francuskiego
puszka tunczyka w oleju lub sosie własnym
pol swieżej papryki
4 ogorki konserwowe
opcjonalnie kapary
mała cebula
dwie łyżeczki musztardy
jajko
pieprz

Ciasto rozkładamy na blasze i kroimy w kwadraty. Tunczyka odsaczamy z zalewy, łaczymy z musztarda, pieprzem, pokrojona w kosteczke papryka i ogorkami oraz cebula. Farsz nakladamy na kwadraciki i składamy w kopertki. Gotowe "pakuneczki" smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/przekaski/koperty_z_farszem_tunczykowym/277000-1-pol-PL/koperty_z_farszem_tunczykowym_medium.jpghttp://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/przekaski/koperty_z_farszem_tunczykowym/276989-2-pol-PL/koperty_z_farszem_tunczykowym_medium.jpg

Lub tunczykowe kotleciki:
* ugotowane i pogniecione ziemniaki
* puszka tunczyka
* zest z cytryny
* jajko
* sol i pieprz

oraz do panierki
jajko i bulka tarta


Ziemniaki laczymy z odsaczonym tunczykiem,jajkiem i skorka cytrynowa, doprawiamy - porzadnie mieszamy i dajemy do lodowki na ok pol godzinki. Pozniej z zimnej masy formujemy kotleciki, panierujemy i smazymy na masle z dodatkiem oliwy. Gdyby calosc byla zbyt zadka mozna dodac troche maki. Jesli ktos lubi do calosci mozna dodac troche natki pietruszki.

Moon
17-11-2009, 08:24
Ile ludzi,tyle sałatek a wszystkie napewno warte spróbowania.

Moon
17-11-2009, 08:27
antalis ja tez czasem korzystam z tej strony,ale tutaj chyba mamy napisać własne przepisy

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/ryby/koperty-z-farszem-tu%F1czykowym.html

antalis
17-11-2009, 09:29
Moon alez oczywiscie ze swoje i to tez zrobilam.To moj przepis ,zreszta napisalam ze to moj przepis i wykonanie.Mialam tu nawet nick Goplana ale niestety po migracji nie umialam sie dostac do konta. Na mamacafe mozna zobaczyc ze mam tam przepisy pod nickiem Goplana .

Moje przepisy mozna znalezc rowniez tutaj : www.klub.mojegotowanie.pl/Goplana

Wiec zanim kogos posadzisz o plagiat ( a to jest swego rodzaju oczernianie ) moze lepiej zapytaj bo nie ukrywam ze zrobilo mi sie przykro.

bluangel
17-11-2009, 12:47
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurydzy, 2 ogórki kiszone, biała część pora, pół papryki czerwonej świeżej, sól, pieprz, majonez

Jak przyrządzić?
Odcedzić tuńczyka i kukurydzę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, a pora cienko w półplasterki, wymieszać składniki i doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majonez.

Jak podawać?
Podawać do pieczywa z masłem lub samą.


Uwagi:
Można dodać ugotowane na twardo jajka, a kukurydzę zastąpić groszkiem konserwowym. Smacznego.

bluangel
17-11-2009, 12:48
Kobietki wypróbujcie ! naprawdę warto :)

antalis
17-11-2009, 13:16
Tak mi sie o porze spomnialo :)

To ja podam jeszcze jeden przepis:

* 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
* 2 jaja na twardo
* 3 ogorki konserwowe
* pol sloika papryki konserwowej
* 1 por
* puszka kukurydzy
* puszka groszku
* puszka fasoli czerwonej
* 2 puszki tunczyka
* pol peczka pietruszki
* 2 ugotowane marchewki
* sol i pieprz
* 2 lyzki musztardy
* maly sloik majonezu

Marchew, ziemniaki, ogorki,papryke i jajka kroimy w kostke, skladniki puszkowe odsaczamy z zalewy,pietruszke drobno siekamy,por kroimy w pólplastry ,wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku.

bluangel
17-11-2009, 14:08
Poniżej przepis który ostatnio wypróbowałam naprawdę pyszny :)
pomidor - 1 sztuka
świeży ogórek - 1 sztuka
marchew - 1/2 sztuki
puszka fasoli Red Kidney - 1/2 sztuki
puszka kukurydzy - 1/2 sztuki
główka sałaty lodowej - 1 sztuka
ser żółty - 10 gramów
szynka lub wędlina drobiowa - 150 gramów
puszka tuńczyka w sosie własnym - 1 sztuka
jajka na twardo - 4 sztuki
oliwa - 2 łyżki
jogurt - 4 łyżki
Przyprawa w mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
sposób przygotowania:
1.Pokrój pomidora w kostkę, ogórka w cienkie plasterki. Odcedź fasolę oraz kukurydzę, marchewkę zetrzyj na tarce.
2.Wymieszaj umytą i porwaną na kawałki sałatę z warzywami.
3.Pokrój ser i wędlinę w kostkę. Odcedź tuńczyka, jajka pokrój na ćwiartki.
4.Zrób z oliwy i jogurtu sos, wkrusz mini kostkę Pietruszka Knorr. Polej sałatę, wymieszaj, na wierzchu ułóż tuńczyka, szynkę, ser i jajka.

antalis
17-11-2009, 14:36
Bluangel - mi zwrocono uwage wiec i ja pilnowac tego bede - przepis ktory wlasnie wkleilas jest skopiowany ze strony Knorr i jest autorstwa Knorr
http://www.knorr.pl/przepisy-kulinarne/przepisy/salatka-warzywna-z-tunczykiem

Poprzedni przepis jak pisalam na PRV tez jest dokladnie spisany ze innej strony lacznie ze zwrotami "Jak przyrzadzic" oraz UWAGA

Na prv nie chcialas sie do tego ustosunkowac wiec moze tutaj ?

Moon
17-11-2009, 14:56
Moon alez oczywiscie ze swoje i to tez zrobilam.To moj przepis ,zreszta napisalam ze to moj przepis i wykonanie.Mialam tu nawet nick Goplana ale niestety po migracji nie umialam sie dostac do konta. Na mamacafe mozna zobaczyc ze mam tam przepisy pod nickiem Goplana .

Moje przepisy mozna znalezc rowniez tutaj : www.klub.mojegotowanie.pl/Goplana

Wiec zanim kogos posadzisz o plagiat ( a to jest swego rodzaju oczernianie ) moze lepiej zapytaj bo nie ukrywam ze zrobilo mi sie przykro.

Niechciałam Cie urazić i źle zrozumiałaś moje intencje.Chodziło mi zupełnie o coś innego niż o oczernianie ciebie.Chodziło mi to że przepisy powinny być unikalne,nigdzie nie spotykane itd. Przepraszam jeśli poczułaś się urażona!

antalis
17-11-2009, 15:13
SPOKO :) sie nie gniewusiam :) sama najpierw pytam tak jak zrobilam wyzej :)

Moon
17-11-2009, 16:06
Bluangel mimo,że przepis nie jest twojego autorstwa,chętnie go wypróbuje bo moze być smaczny.
anatalis,cieszę sie ze się nie gniewasz

tanika
17-11-2009, 19:30
Sałatka Mimoza
3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
2 puszki kukurydzy
25 dag sera żółtego(ja daję goude)
1 torebka ryżu parboiled(jest sypki)
1 cebulka(średniej wielkości)
25 dag majonezu
12 dag jogurtu
2 jajka ugotowane na twardo i garść owoców granata
sól i pieprz do smaku.
Ugotować ryż w osolonej wodzię,wystudzić.Cebulkę drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem.Zetrzeć ser na drobnych oczkach.Przygotować dużą przezroczystą salaterkę - na dno wykładamy warstwe tuńczyka,posypujemy cebulką,warstwa kukurydzy,warstwę sera,warstwa ryżu - polewamy obficię majonezem z jogurtem,znowu powtarzamy warstwami:tuńczyk,cebulka,kukurydza,ser i ryż,sos.Góre sałatki "zacieramy" gotowanymi jajkami i posypujemy owocami granatu - gotowe,odstawić sałatkę na dobę(lepiej sie "przegryzię" i nabierzę smaku). Ta sałatka to pięknia dekoracja stołu i wyśmienicię smakuję.SMACZNEGO!!!

annaroza
18-11-2009, 00:30
Najczęściej robię sałatkę z ryżem, ale ten przepis jest już "oklepany" i pewnie już kilka wariantów tu podano. Inną sałatką, którą często szykuję jest "Sałatka warstwowa". Potrzebny jest do niej przeźroczysty półmisek.
Ok. pół słoika majonezu doprawić solą, pieprzem, ziołami do sałatek. Por - białą część pokroić w kostkę, przełożyć do półmiska, posmarować majonezem. 3-4 ogórki konserwowe pokroić, odsączyć, wyłożyć na por, posmarować majonezem. Puszkę kukurydzy odsączyć, wyłożyć na ogórki, majonez. Z tuńczyka w sosie własnym (puszka) odlać nadmiar sosu, podziabać lekko widelcem, wyłożyć do półmiska, posmarować majonezem. 5 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na grubych oczkach tarki, na tuńczyka i posmarować resztą majonezu. Na wierzch na drobnych oczkach tarki zetrzeć żółtka. Smakuje i wygląda super. Robiłam ją na komunię córki (oczywiście w większych proporcjach), ale zamiast w misce podałam w kilku dużych pucharkach - efekt był kapitalny.

aczp
18-11-2009, 12:55
ja też wtrącę słówko...
jako, że jestem fanką makaronów, będzie makaronowo :-)

makaron kokardki (bo najładniej wygląda)
tuńczyk w oleju
pomidory suszone w oliwie (swojej roboty są najsmaczniejsze!!!)
mozzarella
bazylia

Makaron gotujemy al dente. Tuńczyka odcedzamy, dzielimy na małe kawałeczki. Pomidory kroimy w paski, a mozzarellę w kostkę. Mieszamy, zalewamy odrobiną oliwy z pomidorów (ja mam swoje pomidory w oliwie z czosnkiem i bazylią), posypujemy solą i odrobiną świeżej bazylii...

Smaczne i szybkie...

aczp
18-11-2009, 12:57
tak mi przyszło do głowy, że jeśli używacie suszonych pomidorów ze sklepu, to może lepiej nie używać tej oliwy (nie wiem, jakiej ona jest jakości). Lepiej chyba polać oliwą z oliwek i tyle... bezpieczniej i smaczniej...

tanika
18-11-2009, 15:47
Proponuję też szybką i smaczną sałatkę z tuńczykiem i makaronem z "hińskich zupek".
Składniki:
Makaron z trzech paczek zupek(daję Vifon)
2 puszki tuńczyka w sosię własnym
25 dag marynowanych pieczarek
25 dag majonezu
12 dag jogurtu
2 łyżki stoł.musztardy Rosyjskiej
25 dag zielonego groszku (z puszki)
12 dag kaparów
Sól i pieprz,natka pietruszki.
Makaron delikatnie połamać,zalać wrzątkiem i przykryć - odstawić na 10 min( nie dawać dołączonych przypraw).Pokroić w talarki marynowane pieczarki.Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą,doprawić solą i pieprzem do smaku.Gotowy makaron łączymy z tuńczykiem,dodać groszek,pokrojone pieczarki,kapary i drobno posiekaną natkę pietruszki,polać sosem i delikatnie wymieszać,przybrać natką pietruszki i kaparami. Gotową sałatkę odstawić na dwie godziny do lodówki.SMACZNEGO!!!

annaroza
18-11-2009, 22:01
I jeszcze jeden przepis.
2 puszki tuńczyka w oleju
2 szklanki bobu
4 duże ogórki małosolne
pęczek szczypiorku lub dymki
majonez, sól, pieprz, jarzynka, słodka papryka, czosnek granulowany

Bób ugotować (ale nie rozgotować). Ziarenka obrać ze skórek i podzielić na połówki. Z tuńczyka odlać nadmiar oleju. Ogórki pokroić w grubą kostkę, szczypior posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski. Doprawić do smaku, dodać majonez i wymieszać. Wstawić do lodówki na ok 1 godz. aby się przegryzła.
Najsmaczniejsza jest z "prawdziwego" bobu i "prawdziwych" ogórków małosolnych, takich jakie są tylko latem, więc jest to przepis typowo sezonowy.

rakastan
19-11-2009, 11:01
Sałatka z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 woreczek ryżu 100 g.
majonez wymieszany z gęstym jogurtem naturalnym (2/3 majonezu, 1/3 jogurtu)

Ryż ugotować w osolonej wodzie, paprykę pokroić w kosteczkę, dodać odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Wymieszać z majonezem.
Smacznego!

Z tuńczyka można też zrobić sałatkę, którą można smarować kanapki.
Czyli tuńczyka wymieszać z jajkiem i cebulą (pokrojone w małą kostkę), zamiast cebuli można dać szczypiorek. Dodać majonezu i sałatka lub pasta gotowa.

antalis
19-11-2009, 14:49
to jeszcze ja :D
* 2 puszki tunczyka w oleju
* biala czesc pora
* biala fasola w pomidorach ( do kupienia w Kauflandzie )
* łyczeczka posiekanych kaparow
* dwa ogorki konserwowe
* lyzka posiekanych suszonych pomidorow
* musztarda

Tunczyka i fasole odsaczamy z zalewy i wrzucamy do miski wraz z pokrojonymi w kosteczke ogorkami, pora w piorka. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i musztarda.

malutka5
19-11-2009, 19:24
Grejpfrutowa sałatka:

Smaczna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa
200g rukoli
2 grejpfruty
40g orzechów włoskich
1 mała cebula
1 awokado
4 łyżki octu winnego z białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta cukru
sól, pieprz
tuńczyk w sosie własnym

Umyć i osuszćrukolę. Grajpfruta obrać, pokroić, a powstały sok zachować. Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ocet wymieszać z sokiem grejpfrutowym, musztardą, cukrem i przyprawami. Dolac oliwę ubijając sos trzepaczką. Doprawić ziołami i wymieszać. Rukolę, awokado, grajpfruta, orzechy i kawałki tuńczyka przełożyć na duży talerz i polać sosem.

elasia83
21-11-2009, 20:56
mój przepis to;
kapusta pekińska
2 pomidory
słoik papryki konserwowej
puszka kukurydzy
pół opakowania makaronu np, wstążki (ugotowany)
majonez winiary ( w zależności od upodobań)
i 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
sól i pieprz do smaku

kapuste kroje dodaje ugotowany makaron, kroje pomidory, paprykę, dodaje kukurydze i tuńczyka odsączonego i przyprawy, mieszam. Odstawiam na chwile a potem dodaje troche majonezu i cała rodzinka z chęcią zajada, polecam, szybko, tanio i smacznie

antalis
23-11-2009, 14:17
Tunczyk z kuskusem

opakowanie kaszy kuskus
2 puszki tunczyka w oleju
pol peczka pietruszki
pomidorki koktajlowe
pieczarki marynowane
cebulki marynowane

Kuskus zalewamy goracym bulionem wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na 4,pomidorki na 2 lub 4 cebulki mozemy wrzucic cale, pietruszke drobno siekamy, tunczyka odsaczamy z zalewy. Wszystko laczymy ze soba, doprawiamy do smaku i dostawiamy do lodowki by sie przegryzlo.

diana171615
23-11-2009, 20:13
ja tuńczyka nie lubie ale moim popisowym daniem, (ktorego zreszta nie jadam) jest tuńczyk z nóżkami wieprzowymi. Gotujemy nóżki świńskie z rosołem w kostce, dodajemy warzywa . Po ugotowaniu chódzimy powstaje galaretka podajemy do tego tuńczyka najlepiej z puszki lub grilowanego i włla;) smacznego;)

rakastan
26-11-2009, 12:16
Z tuńczykiem można robić wiele sałatek. Wszystko zależy od inwencji twórczej i smakowej. Ja bardzo często improwizuję. Dodaję składniki, które lubię, i które pasują do rybki.

tekla_j
26-11-2009, 13:47
zauwazylam ze wszystkie robimy podobna salatke z tunczyka, z ryzem kukurydza itp. ktos moze ma jakis nowatorski przepis na skomponowanie tunczyka z puszki z czyms nowym?:D

Pakusia
26-11-2009, 14:46
Moja sałatka to (bardziej przypomina paste, ale dobra):
puszka tuńczyka,
5/6 jaj ugotowanych,
drobno pokrojona papryka (świerza lub marynowana),
skrojony i wyparzony por,
kostka sera żółtego(starty) lub białego,
przyprawy i majonez.

Polecam, naprawde dobry przepis od babci.

tekla_j
27-11-2009, 23:15
pakusia brzmi swietnie na pewno zrobie ale bez papryki, nie przepadam za nia. jaka proponujesz tę puszke? bo są rozne rozmiary i firmy wiec pytam zeby nie bylo pozniej watpliwosci przy wyborze w sklepie :D masz jakas sprawdzona?

dotty
28-11-2009, 02:14
Ja może nie znam przepisu na sałatkę z tuńczyka, ale znam bardzo prosty przepis na pastę z tuńczyka na kanapki:
puszka tuńczyka
majonez
słodka kukurydza (bądź zielony ogórek zamiast kukurydzy)
pieprz
Świetne z razowym chlebem:)
Po raz pierwszy spróbowałam tej pasty będąc w Anglii i uwielbiam, bo jest prosta w przyrządzeniu i smaczna:) Poza tym można serwować ją na obiad z pieczonymi ziemniakami w mundurkach (tradycyjny posiłek Brytyjczyków)

baskakaska1970
28-11-2009, 19:37
ja tez wykorzystuje te firme zeby zrobic moja slatke, bo neptun ma takiego tunczyka w puszce ktorego mozna wrzucic do slatki i jest super, jednak staram sie wysilic:)

lady-k
28-11-2009, 19:38
Makaronowa sałatka z tuńczykiem i serem feta:) moze ktos sprobowal kiedys?

tekla_j
28-11-2009, 20:24
dotty swietna ta pasta, ja znam taka jeszcze plus cebulka i keczup ale bez kukurydzy.
lady-k, nie slyszalam o takim polaczeniu gdzie jest tunczyk i feta ale obie rzeczy uwielbiam wiec dawaj sszybko przepis!:)

lady-k
28-11-2009, 21:51
100g surowego makaronu muszelki
2 cebulki
papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka tuńczyka w oleju
min 100g sera feta
3 pomidory

sos: 1/3 szkl. oleju, 3 łyżki białego octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, pieprz,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
garść posiekanej świeżej bazylii

Makaron ugotować al dente.Wystudzić.
Cebule i paprykę pokroić i zblanszować 2 minuty. Odcedzić, wystudzić.
Pomidory pokroić w kostkę. To samo z robić z fetą.
Składniki sałatki połączyć w misce. Polać sosem, posypać posiekaną bazylią i
delikatnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na minimum godzinę

smacznego i daj znac ja zrobisz taka!:D

tekla_j
28-11-2009, 22:25
oczywiscie ze sprobuje, ale bez papryki, nie cierpie jej!

lady-k
28-11-2009, 23:10
och tak cos sobie przpominam ze wspominalas. Ale wybaczja tam malo potraw znam bez papryki:P bo dla mnie to dosc wazny skladnik. :cool:

tekla_j
28-11-2009, 23:31
no rozumiem. mi sie brzydko mowiac, ciagle po papryce odbija, o wiele bardziej lubie czerwona fasole!

justynaXsanko
29-11-2009, 08:37
SAŁATKA UKŁADANA WARSTWAMI

składniki:
2 woreczki ryżu
2 cebule
4 ogórki konserwowe
5 jajek
tuńczyk w sosie własnym
majonez, ketchup

warstwy:

ogórek, ryż , ketchup
cebula, jajka, majonez
ryż, cebula, ketchup
ryż, jajka, majonez
i na koniec , na wierzch miski tuńczyk

lady-k
29-11-2009, 09:45
mm swietna.! i spodoba sie tekli_j bo bez papryki! :D

tekla_j
29-11-2009, 12:43
haha, lady-k, chyba juz mnie wystarczajaco poznalas, bo masz racje, bardzo mi sie podoba a ze bez papryki to jestem w 7niebie :D i tunczyk na wierzchu, to musi byc piekny widok i swietny smaczek! chyba nawet dzis zrobie! :D:D

lady-k
29-11-2009, 14:49
tak juz troche poznalam, po tych wszsytkich rozmowach o zdrowiu, o rybkach itp :p. Hmmm i co zrobilas juz czy dopiero w planach?;>

baskakaska1970
29-11-2009, 15:48
moja mama robi podobna tylko z sledziem zamiast tunczyka. uzywa zazwyczaj takiego w oleju, chyba neptuna, ale nie ejstem pewna. ta slatka kroluje na naszych stolach podczas kazdej imprezy rodzinnej

lady-k
29-11-2009, 16:28
cóż sporobuje z tym i z tym tunczykiem neptuna bo maja taka oferte prawda bskakaska?

tekla_j
29-11-2009, 19:03
dzis zrobilam, wyslalam meza do sklepu po produkty i zrobilam, smakowala wszystkim bo podalam po obiadku na taki podwieczorek na wytrawnie ;D

justynaXsanko
29-11-2009, 19:40
dzis zrobilam, wyslalam meza do sklepu po produkty i zrobilam, smakowala wszystkim bo podalam po obiadku na taki podwieczorek na wytrawnie ;D

oj. jaką zrobiłaś, bo się pogubiłam w tych postach:confused: gapa jestem:(

baskakaska1970
29-11-2009, 21:39
no wlasnie:D tez sie pogubilam troszenke

renatata
30-11-2009, 09:10
A moja sałatka jest następująca:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
woreczek ugotowanego ryżu
puszka kukurydzy
papryka konserwowa pokrojona w kostkę
majonez do smaku, sól, pieprz.
Smacznego!

tekla_j
30-11-2009, 23:06
zrobilam w koncu te pietrowa, ale ze sledziem, pychotka:)

justynaXsanko
01-12-2009, 08:05
ja na razie przepisałam 2 przepisy do mojego zeszyciku kucharskiego:D aby mi nie umknęły. Plan jest że kiedyś je zrobie!!!:rolleyes:

rakastan
02-12-2009, 08:42
no rozumiem. mi sie brzydko mowiac, ciagle po papryce odbija, o wiele bardziej lubie czerwona fasole!
A próbowałaś smażoną paprykę premium bez skórki firmy Rolnik (w słoiczku). Rewelacja i nie ma żadnych skutków ubocznych. Tylko, żeby dodać do sałatki trzeba dobrze odsączyć.

baskakaska1970
04-12-2009, 01:40
ale to chyba traci duzo na smaku typowym paprykowym, prawda rakastan?

i od razu napiszcie jaka firme tunczyka wybieracie, bo to tez w sumie wazne,nie?

rakastan
04-12-2009, 12:35
ale to chyba traci duzo na smaku typowym paprykowym, prawda rakastan?

i od razu napiszcie jaka firme tunczyka wybieracie, bo to tez w sumie wazne,nie?

Nic nie traci na smaku, a nawet zyskuje.
Najlepszy tuńczk: neptun, abba

rakastan
04-12-2009, 12:42
Sałatka z fasoli, tuńczyka i czerwonej cebuli

2 puszki białej fasoli, 40 dkg tuńczyka w sosie własnym, 2 czerwone cebule, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, pęczek natki z pietruszki, sól, pieprz.

Fasolę przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. Dodać do niej odsączonego tuńczyka. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki, natkę posiekać i dodać do reszty. Polać oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę przed podaniem schłodzić.

rakastan
04-12-2009, 12:59
Babeczki z sałatką z tuńczyka

10 łyżek białego ryżu, kilka listków sałaty, koperek, 3 łyżki oliwy, ząbek czosnku, mała puszka kukurydzy, szczypta szafranu, puszka tuńczyka w sosie własnym, gotowe spody babeczek słonych, sól, pieprz.

Szafran zalać szklanką gorącej wody, odczekać 10 min. i dolać jeszcze 2 szklanki osolonego wrzątku, dodać ryż i ugotować. Gotowy ryż przesmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy. Następnie zeszklić 2 łyżki oliwy i chwilę przesmażyć posiekany czosnek i odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Wystudzić. Korpusy babeczek wyłożyć liśćmi sałaty i napełniać sałatką.
Bardzo fajna przystawka na jakąś okazję.

justynaXsanko
04-12-2009, 14:07
Sałatka z fasoli, tuńczyka i czerwonej cebuli

2 puszki białej fasoli, 40 dkg tuńczyka w sosie własnym, 2 czerwone cebule, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, pęczek natki z pietruszki, sól, pieprz.

Fasolę przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. Dodać do niej odsączonego tuńczyka. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki, natkę posiekać i dodać do reszty. Polać oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę przed podaniem schłodzić.

o bardzo łatwa i dość szybka do zrobienia:rolleyes:. zapisana w moim zeszyciku kucharskim:D

Moon
04-12-2009, 15:00
wszystkie przepisy wydają mi się ciekawe.Musze chociaż część z nich wykorzystać

lady-k
05-12-2009, 03:08
ale uwielbiam to, ze mam tu tak szybki dostep do tych wszystkich przepisow:), kopiuje i wklejam do worda i mam swoja wirtualna ksiazke kucharska:)

GosiaInuszka
06-12-2009, 01:18
3 pomidory, puszka tuńczyka w oliwie, mały słoiczek oliwek, słoik cebulki marynowanej, słoik selera marynowanego, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Oliwki pokroić w krążki, szczypiorek drobno posiekać. Odlać marynatę z cebulki i selera, odcedzić tuńczyka. Wszystkie składniki wymiesza, doprawić do smaku. Wierzch udekorować listkami pietruszki. Smacznego!
P.S. Przepis znalazłam jakiś czas temu w jakiejś z gazet, był ze zwykłą cebulą i selerem - (cebule pokroić w kostkę, seler starkować i podsmażyć na oliwie z odsączonego tuńczyka), żeby było szybciej robię z marynowanymi i jest super.

justaa26
06-12-2009, 10:09
Witam serdecznie.
Kobietki mam dla Was przepis na pyszną sałatkę, a do tego MEGA-SZYBKI;) Gdy czasem zaskoczą mnie goście, wymykam si na 5 minut do kuchni i... wracam z gotową sałatką. Oto składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (w wersji light może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 25 dag sera żółtego w kawałku
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Tuńczyka odsączamy z oleju, dodajemu puszkę kukurydzy (również odsączonej), ser żółty kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno kroimy i wszystko mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i GOTOWE!!!

Jest to przepis nawet dla "nieudaczników" kulinarnych;) Nie może się tu coś nie udać, a goście zawsze zachwyceni:)
Smacznego!!!

baskakaska1970
06-12-2009, 19:23
oo to cos dla mnie, a mam jeszcze takie pytanie: w jaki sposob dobierac tunczyka do salatek? wiem ze neptun ma diwe opcje: w sosie wlasnym i w oleju.. ktore polecacie? to bedzie zalezne od skladnikow z ktorych robimy te salatke?

tekla_j
07-12-2009, 04:54
ja zazwyczaj biore tego w sosie wlasnym, ale to tylko dlatego, ze sprawdzilam na stronie neptuna, ze ma az o 99kcal mniej niz ten w oleju;)

rakastan
07-12-2009, 07:30
oo to cos dla mnie, a mam jeszcze takie pytanie: w jaki sposob dobierac tunczyka do salatek? wiem ze neptun ma diwe opcje: w sosie wlasnym i w oleju.. ktore polecacie? to bedzie zalezne od skladnikow z ktorych robimy te salatke?

Ja zazwyczaj wybieram tuńczyka w sosie własnym, ale znam parę takich osób co używają tylko tuńczyka w oleju.

Redakcja
07-12-2009, 09:28
Grejpfrutowa sałatka:

Smaczna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa
200g rukoli
2 grejpfruty
40g orzechów włoskich
1 mała cebula
1 awokado
4 łyżki octu winnego z białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta cukru
sól, pieprz
tuńczyk w sosie własnym

Umyć i osuszćrukolę. Grajpfruta obrać, pokroić, a powstały sok zachować. Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ocet wymieszać z sokiem grejpfrutowym, musztardą, cukrem i przyprawami. Dolac oliwę ubijając sos trzepaczką. Doprawić ziołami i wymieszać. Rukolę, awokado, grajpfruta, orzechy i kawałki tuńczyka przełożyć na duży talerz i polać sosem.


Zakończyliśmy "mini konkurs"!

Autor tego przepisu otrzymuje książkę: "Czosnek i szafir, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu" oraz płytę "Muzyczne hity 2009".

Serdecznie gratulujemy!

bizou
22-10-2010, 14:00
Tuńczyk + kuskus + bardzo drobno pokrojony ogórek kiszony + sól i pieprz i proporcje wszystkiego wedle uznania. Szybkie, proste i smaczne :)

jkawa
13-01-2011, 13:44
Moim najnowszym odkryciem jest tradycyjna sałatka nicejska z tuńczykiem. Ostatnio jadłam ten rarytas w jednej z krakowskich restauracji le Scandale. Proste składniki bo oprócz ryby i sałatki jest w niej jajko na twardo, pomidor, zielona fasolka oraz anchois. Według mnie jednym z najważniejszych elementów jest dressing. Nie pamiętam jaki brałam. Jak myślciie jaki sos do takich składników najlepiej pasuje?

gabaczkowska
25-07-2011, 12:08
Moja ulubiona sałatka z tuńczyka (http://www.megapedia.pl/salatka-z-tunczyka.html)


Składniki:
- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,
- pół puszki drobnej kukurydzy,
- dwa ugotowane na twardo jajka,
- dwa średniej wielkości kiszone ogórki,
- łyżka masła,
- świeża natka pietruszki,
- czerwona cebula,
- koper,
- majonez,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.


Odsączamy tuńczyka i dzielimy na mniejsze cząstki. Jajka obieramy z łupek i drobno siekamy. Ważne, żebyśmy zrobili to, kiedy jeszcze będą ciepłe, ponieważ musimy wymieszać je z masłem, a to łatwiej i szybciej się roztopi, jeśli jaja nie wystygną. Po posiekaniu mieszamy zatem jaja z masłem na kremową masę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czerwoną cebulkę drobniutko siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Siekamy natkę i koper. W dużej misce mieszamy tuńczyka z kukurydzą, ogórkiem, jajkami, cebulą i zielenina. Dodajemy mniej więcej pięć łyżek majonezu i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Sałatka jest już gotowa. Wstawiamy ją teraz do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki zdążyły się połączyć i podajemy z chlebem, grzankami lub innymi dodatkami.

benek56
04-05-2012, 18:28
Dokładnie taki przepis znam, tylko że zamiast ogórków kiszonych dodają korniszony.
A swoją drogą ostatnio spotkałem super przepis - zamiast cebuli mnóstwo szczypiorku - taki fajny wiosenny przepis